Przed podaniem pierwszej marchewki, warto jest zastanowić się, jak wyglądają procesy trawienia naszego szkraba. Jeśli cierpi na zaparcia, podanie marchewki tylko spotęguje ten problem , w takim wypadku lepsze będzie jabłko, ze względu na jego właściwości rozluźniające.
Oczywiście są również rodzice , którzy przygodę z pokarmami rozpoczynają od ziemniaka , dyni z dodatkiem oliwy z oliwek czy masła . Jednak niezależnie od tego ważne jest by nowe produkty podawać w małych ilościach oraz kilkudniowych odstępach czasowych by w razie alergii móc szybko wyeliminować ten produkt. Jeśli decydujemy się na słoiczki koniecznie sprawdzajmy starannie czy wieczko jest dobrze zamknięte oraz datę ważności ! Jeśli jednak zdecydujemy się na samodzielne gotowanie polecam dwa proste przepisy , za które ręczę (nie są one moje) .
Zupka marchewkowa z ryżem
1 marchewka
2 łyżki ugotowanego na miękko ryżu lub kleiku ryżowego
Masło lub oliwa z oliwek
Masło lub oliwa z oliwek
Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Połączyć z ryżem i ½ łyżeczki masła lub oliwy i dokładnie zmiksować do uzyskania homogenizowanej konsystencji. Zamiast ryżu można użyć błyskawicznego kleiku ryżowego.
Puree z dyni i ziemniaka
1 średni ziemniak
½ szklanki dyni
Masło lub oliwa z oliwek
½ szklanki dyni
Masło lub oliwa z oliwek
Warzywa oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce i ugotować w niewielkiej ilości wody lub pokroić w kostkę i gotować na parze do miękkości. Przełożyć do naczynia, połączyć z ½ łyżeczki masła lub oliwy z oliwek i zmiksować na krem.
Ania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To jest NASZ blog i są tu NASZE opinie , jednak Ty możesz mieć SWOJĄ i nikt nie ma nic przeciwko temu . Jednak miej troszkę odwagi i nie pisz jako ANONIM :)